Copyright 2021 - Zaklada Viktorija

Zlatna vrpca kao simbol Međunarodnog dana djece oboljele od zloćudnih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od zloćudnih bolesti obilježava se 15. veljače, s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od malignih bolesti ali i njihove obitelji. Svrha je informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, ali i senzibilizirati je u svrhu poboljšanja kvalitete života djece i mladih za vrijeme liječenja, ali i nakon.

Rak je drugi po učestalosti uzrok smrtnosti djece, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine između 150 i 180 djece oboli od malignih bolesti. Najčešće od leukemije od koje pretežno obolijevaju djeca u dobi od 2.-6. godine života, malignih tumora mozga od kojih obli čak 20% sveukupne populacije oboljele djece, limfoma koji čine 15% dječjih malignih bolesti, neuroblastoma koji se javlja najčešće za vrijeme prve godine života djeteta, a većina djece mlađa je od 5 godina te čini 7% dječjih malignih bolesti i nefroblastoma  koji je najčešći kod djece do 3 godine.

Maligne se bolesti u velikom broju slučajeva mogu uspješno izliječiti kod pravovremenog i odgovarajućeg dijagnosticiranja i liječenja, a napretkom medicine i suvremenom terapijom, izlječenje se postiže u više od 75% oboljele djece.

Liječenje djece s malignim bolestima se provodi u specijaliziranim pedijatrijskim onkološkim centrima gdje rade posebno obrazovani liječnici i drugi stručnjaci. Liječenje se sastoji od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, međutim većina onkoloških centara pruža i psihosocijalnu podršku djeci i njihovoj kompletnoj obitelji.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca. Njome se ukazuje prije svega na dragocjenost dječjeg života te se želi podsjetiti javnost na svakodnevnu borbu naših malih heroja protiv ovih opakih bolesti.

 

Izvor: www.adiva.hr

f m

Kontakt

Zaklada "Viktorija" za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti s područja Sisačko-moslavačke županije

Stjepana i Antuna Radića 36, Sisak

telefon: 044/550-260

mobitel: 099/334-1934

e.mail: zaklada-viktorija@zaklada-viktorija.hr

IBAN: HR7724810001131000097

Podržite rad Zaklade!

Gdje se nalazimo

Tražilica