Copyright 2021 - Zaklada Viktorija

Obilježen Tjedan djeteta i Svjetski dan borbe protiv siromaštva

 

U hotelu Panonija u Sisku, 9. listopada 2018. godine, održan je Stručni skup u organizaciji Centra za socijalnu skrb u Sisku kojem su nazočile upraviteljica Zaklade „Viktorija“ Ivana Plavec i predsjednica Upravnog odbora Zaklade „Viktorija“ dr. Željka Josić.

Tom prigodom je obilježen Tjedan djeteta i Svjetski dan borbe protiv siromaštva. Skup pod nazivom „Siromaštvo i dobrobit djece“ naglasak je stavio upravo na tu najranjiviju skupinu našega društva, s ciljem osvještavanja javnosti te upozoravanja na probleme i poteškoće s kojima se susreću djeca u siromaštvu.

Posebno su zanimljiva bila predavanja profesorica Pravnog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, izv. prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina naziva „Što nam poručuju djeca koja žive u uvjetima siromaštva?“ te doc. dr. sc. Marijana Kletečki Radović „Siromaštvo djece romske nacionalne manjine“, koja je kao posebnu ugroženu skupinu istaknula djecu romske nacionalne manjine koja su posljedicama dugotrajnog siromaštva izložena već od rođenja. Skupu je prisustvovalo 130 stručnjaka iz 46 ustanova s područja zdravstva i socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te udruga.

Smanjenje dječjeg siromaštva trebao bi biti prioritet kako sustava socijalne skrbi tako i čitavog društva. Jer i djeca su građani sa svojim pravima, a jedno od tih prava je svakako ne živjeti u siromaštvu (Konvencija o pravima djeteta). Pritom nije dovoljno ostvariti samo osiguravanje materijalne sigurnosti djece već nastojanje da se svoj djeci, uključujući i onoj koja žive u uvjetima siromaštva, pruže jednake prilike i mogućnosti rasta i napretka u društvu.

foto:smz.hr

f m

Kontakt

Zaklada "Viktorija" za djecu oboljelu od zloćudnih i drugih teških bolesti s područja Sisačko-moslavačke županije

Stjepana i Antuna Radića 36, Sisak

telefon: 044/550-260

mobitel: 099/334-1934

e.mail: zaklada-viktorija@zaklada-viktorija.hr

IBAN: HR7724810001131000097

Podržite rad Zaklade!

Gdje se nalazimo

Tražilica